O piscina in curtea casei tale este locul ideal in care sa te relaxezi sau sa-ti petreci timpul cu cei dragi in zilele insorite si serile racoroase de vara.
De foarte multe ori suntem intrebati daca este posibila construirea unei piscine in regie proprie si care sunt pasii de urmat. Desi procesul nu este unul usor si de scurta durata, acesta poate fi realizat fara sa ridice foarte mari probleme.
Constructie piscina in regie proprie: sfaturi si etape
Daca te numeri printre cei interesati sa-si construiasca singuri o piscina, va fi necesar sa stabilesti cu exactitate scopul in care va fi folosita, locul in care urmeaza s-o instalezi, precum si echipamentele de care vei avea nevoie. Principalele intrebari la care va trebui sa-ti raspunzi sunt:
- Care este bugetul de care dispui?
- Unde, cu exactitate, vei construi piscina?
- Care este principala functie?
- Ce forma va avea?
Procesul de constructie piscina in regie proprie este unul foarte sistematic si se poate extinde pe o durata de cel aproximativ 6 saptamani. Fiecare pas trebuie urmat cu atentie si in ordinea prestabilita. Iata care sunt acestia!
Pasi de urmat pentru constructie piscina in regie proprie
Primul pas il constituie stabilirea scopului si functiei pe care piscina o va avea. Va fi o piscina pentru adulti sau pentru copii? O vei construi in interior sau in curtea casei tale? Este recomandat sa alegi dimensiunile piscinei astfel incat sa fie potrivitau atat pentru adulti, cat si pentru cei mici.
Urmatorul pas consta in alegerea propriu-zisa a dimensiunilor piscinei. Aceasta depinde, in mare masura, de bugetul pe care esti dispus sa-l aloci proiectului tau. Cu cat dimensiunile sunt mai mari, cu atat costul piscinei va fi mai mare.
Sfat: Daca ai la dispozitie un buget redus, construieste o piscina dreptunghiulara. Consumul de materiale va fi scazut, comparativ cu alte forme, iar acuratetea dimensiunilor geometrice va fi mai mare.
Al treilea pas consta in analizarea unor schite de proiecte, realizate de profesionisti, cu note explicative privitoare la constructia piscinei, circuitele electrice si hidraulice etc. Astfel de schite vor simplifica semnificativ constructia si etapa asamblarii componentelor.
Gama completa necesara de echipamente pentru construirea piscinei este destul de larga si variata. Iar cu acest aspect ajungem la urmatorul pas: alegerea unui sistem de filtrare. In principiu, optiunile sunt urmatoarele:
- Skimmerele: echipamente de aspiratie montate in partea superioara a peretilor piscinei, care capteaza stratul superior de apa.
- Overflow sau luciu de apa. Nivelul apei intr-o astfel de piscina este acelasi cu cel al solului, motiv pentru care este nevoie sa construiesti un canal de scurgere pentru a colecta apa deversata.
Mai poti opta si pentru diferite accesorii pentru piscina ta, cum ar fi:
- turbo jet: sistem de inot contra-curentului, care imita efectul unei benzi de alergat subacvatice prin intermediul unui jet reglabil de apa;
- sistem de hidromasaj subacvatic: te va ajuta sa te relaxezi si-ti va induce o stare generala de bine;
- arc de apa: un sistem de cortina de apa format dintr-un arc larg prin care curge rapid un jet de apa, masand spatele, gatul si umerii;
- cascada de perete: un accesoriu care se va transforma cu siguranta in punctul de atractiei al curtii si piscinei tale; imbinarea efectelor sonore si vizuale vor crea o priveliste uimitoare;
- lumini subacvatice: accesoriul ideal daca vrei sa te bucuri de piscina pe timp de noapte, alaturi de familie sau prieteni;
Constructie piscina in regie proprie in 4 etape
1. Prima si cea mai indelungata etapa in construirea piscinei este excavarea. Dupa ce ai stabilit designul si marimea piscinei poti marca terenul si incepe sapaturile. Poti face acest lucru cu un echipament special inchiriat.
O data finalizate sapaturile, va fi necesara nivelarea suprafetei si peretilor.
2. Urmatoarea etapa consta in definirea formei piscinei. Acest lucru presupune armarea piscinei cu fier beton.
In timpul acestei etape vei instala inclusiv echipamentele necesare functionarii piscinei cum ar fi tevile, instalatia electrica, scurgerea principala, skimmerele etc. precum si diferite alte accesorii.
3. Urmatoarea etapa o reprezinta turnarea betonului, pe care va trebui sa-l distribui cu unelte speciale, astfel incat sa nu existe denivelari, iar piscina sa capete forma dorita. Dupa turnarea cuvei, este necesara tratarea betonului pentru a evita o uscare prematura.
4. Urmatorul pas il reprezinta finisarea marginilor piscinei din beton prin aplicarea pieselor de rebord. Materialele alese trebuie sa fie netede si antiderapante pentru a evita incidentele neplacute. De asemenea, placarea cuvei poate fi realizata cu materiale la alegere, in functie de preferinte, cum ar fi placi din ceramica, mozaic, liner etc.
O data procele pentru constructie piscina in regie proprie finalizate, urmeaza umplerea piscinei cu apa si, bineinteles, primele momente de relaxare in piscina construita chiar de tine!
Sunt cateva sfaturi foarte bune, cred ca trebuie facut un plan de constructie de o echipa de prifesionisti
Nu se face si o izolare termică fata de sol ?